Autor: Dorin Dobra
Deși ar putea părea cel puțin curioasă afirmația, trebuie să spunem că în actualele condiții create de pandemie, avem toate premisele necesare pentru a putea trece la reforme în câteva domenii fundamentale. Aparentul paradox poate fi explicat prin sintagma “Crizele oferă oportunitățile lor, cei cu viziune profită de ele.” Și cum nu ne referim la profitul cuiva anume în bani, ci la cel al întregii societăți, vom spune cu tărie că momentul marilor reforme chiar a venit!
Vom ieși, cât de repede posibil, dintr-o etapă în care statele au făcut eforturi, și împrumuturi, apreciabile pentru a menține la linia de plutire toate domeniile de activitate, dar mai ales economia. Asta conferă o anumită autoritate statelor, care pot cere acum sistemului bugetar un efort suplimentar în sensul reformei. Nu am să uit nicio clipă că mandatul președintelui Klaus Iohannis a fost construit, afirmat și legitimat pentru reforma în cat mai multe domenii, am fost atent continuu la semnalele președintelui, iar acum aștept cu încredere ca toate acestea să fie puse în aplicare.
Să luăm ca exemplu Ministerul Educației și întreaga reformă necesară în sistem din acest domeniu. Școala merge astăzi în ritmurile dictate de pandemie, cele mai multe activități uzuale sunt suspendate, în scurt timp se va face anul de când copiii nu au mai ajuns în băncile claselor, profesorii vorbesc în fața unor ecrane, iar curțile școlilor sunt goale și triste. În astfel de condiții, cu necesară voință, se poate începe o reală reformă în învățământ, astfel încât anul școlar 2021-2022 poate porni la drum în noua haină. Conținuturile, curricula și orientarea generală pot fi regândite, echilibrul între materii și reforma lor la fel, Inspectoratele pot fi desființate și create noi structuri manageriale, profesorii pot fi chemați la un efort de reașezare a întregului conținut și demers educațional.
M-am referit intenționat la Învățământ deoarece, în comparație cu Sănătatea, alt domeniu ce cere reforma zi de zi, primul nu se află în linia întâi a luptei cu Pandemia, ba chiar, onești fiind, e într-o perioadă de activitate la minim.
Domeniile sunt însă nenumărate, de la Administrație și Justiție, până la Finanțe ș.a.m.d, pentru toate e creat un cadru permisiv la schimbări necesare; așadar paradoxul nici nu e așa de mare, anul 2021 poate fi anul revenirii, dar este important cum anume revenim!
P.S: Îmi doresc ca Educația să treacă la USR, ei mi-au părut cei mai determinați pentru reformă, așa cum tot ei sunt cei care au și arătat cu mai mult curaj ce anume trebuie reformat în domeniu!