„Despre valori și repere care nu se perimează
Recent, la un eveniment în Oradea, Ilie Bolojan a oferit liberalilor din audiență un subiect serios de gândit. Într-un discurs similar cu exemplul de administrație pe care ni-l oferă de mulți ani, la obiect și eficient, președintele Consiliului Județean Bihor ne-a transmis că nu trebuie să uităm de litera N din PNL.
Din cauza fantomelor trecutului care încă ne bântuie conștiința generală și a ascensiunii extremismului care abuzează concepte patriotice, pare că ne-am îndepărtat de la aceste valori puternice, care pulsează totuși în ADN-ul Partidului Național Liberal, lăsate moștenire de înaintașii noștri.
Însă, chiar dacă la nivel de discurs suntem mai reticenți în a folosi aceste nuanțe, din cauza abuzurilor celor care folosesc valorile naționale doar ca armă sentimentală, România este esența oricărui sistem de valori al PNL, al oricărui obiectiv electoral sau program de guvernare. Național înseamnă România pe primul loc, România în care românii se simt acasă, mândri ca aparțin locului, locul în care respirăm și simțim vital românește, România în care statul este în slujba oamenilor. Național înseamnă păstrarea identității și valorilor românilor prin politici centrate pe calitatea vieții oamenilor, respect pentru nevoile lor, respect pentru tradiție, cultură, istoria și moștenirea de secole a neamului nostru.
Sunt liberală din familie și din valorile cu care am crescut și care m-au format ca adult. Cred în fiecare dintre aceste afirmații și, mai mult decât atât, le păstrez ca busolă și ca temelie pentru toată activitatea mea politică. Am rezonat cu cele transmise de Ilie Bolojan și cred că trebuie să păstrăm acest gând de readucere aminte a ceea ce suntem, în fiecare zi. Cu atât mai mult în aceste vremuri complicate, cu războaie care schimbă lumea așa cum o știm noi, cu amenințări despre care speram că au rămas doar pagini de istorie, cu reașezări de paradigme în Europa și în lume.
Iar pentru cei tentați să intre într-o dezbatere ideologică profundă, până la nuanțe și interpretări, răspunsul la întrebarea ce înseamnă litera N din PNL e atât de simplu. Este prima definiție din dicționarul explicativ al limbii române: NAȚIONÁL – Care este propriu sau aparține unei națiuni, unui stat, care caracterizează o națiune sau un stat; care se referă la o națiune, la un stat sau le reprezintă.
De-abia de aici începe adevărata dezbatere. Ce ne caracterizează națiunea? Care dintre valorile promovate pe scena politică aparțin, cu adevărat, națiunii noastre? Cum deosebim originalul de fals? Realitatea de ficțiune politică? Adevărul de minciună? Capcanele sunt la tot pasul, ofertele par irezistibile. Falșii purtători de steag sunt tot mai vocali. Unde se trage linie între istoria nuanțată și adevărata construcție a României de astăzi? Ce rămâne în urmă, atunci când bula se sparge și adevărul iese la iveală? Irosim sau construim?
Istoria Partidului Național Liberal se confundă, adesea, cu istoria României în momentele sale de glorie. Aceasta este o moștenire pe care nimeni nu o poate schimba. Este unică, iar PNL stă mărturie astăzi prin propria istorie de 148 de ani. Oricât de tulburi ar fi apele și oricât de populiste ar fi sloganurile propagandistice ale unor efemeri, aceasta este temelia pe care niciun cutremur nu o va putea slăbi. Aceasta este credința noastră!„, a scris pe Facebook deputatul PNL Bistrița-Năsăud, Diana Morar.