reporter special : Crina Moldovan
Fundaţia „Star of Hope” România este principalul promotor din ţara noastră al strategiei de Reabilitare bazată pe Comunitate, strategie promovată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„Misiunea noastră este îmbunătățirea calității vieții copiilor aflați în dificultate, în special a copiilor cu dizabilități, dar si ajutorarea copiilor nevoiași pentru o viață mai bună, astfel încât aceștia să crească și să se dezvolte firesc, într-un climat de demnitate, încredere și de valorizare a ființei umane” explică reprezentanții fundației Star of Hope.
Printre obiectivele fundației se numără :
Prevenirea abandonului familial
Prevenirea eşecului/abandului şcolar
Reabilitarea/recuperarea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi
Integrarea în învăţământ a copiilor cu dizabilităţi
Incluziunea socială a copiilor și tinerilor cu dizabilităţi
Împuternicirea părinţilor care au copii cu dizabilităţi
Înfiinţarea şi susţinerea asociaţiilor de părinţi
Prezent la Iași, deputatul PNL, Robert Sighiartău, a fost marcat de modul în care cei implicați în fundație au reușit să schimbe destine de-a lungul timpului, dar și să transmită lumii mesajul speranței în ceea ce îi privește în deosebi pe copiii cu dizabilități.
„Gala Star of Hope – Iași a fost un eveniment de excepție cu oameni care schimbă destine.
Ce au făcut acești oameni în trei decenii scurse de la prăbușirea unui regim totalitar ateu, care a vrut să-l ridice pe pe om contra lui Dumnezeu, este absolut extraordinar”, punctează Robert Sighiartău.
„Copiilor abandonați, celor cu dizabilități, familiilor foarte sărace, mamelor singure, tuturor le-au dat sprijin și speranță.
O felicit pe Aurora Vatamaniuc, director Star of Hope Romania, dar și pe cei implicați în alte ONG-uri din Moldova, oameni care fac lucruri mari, schimbând astfel viața copiilor prin dragostea și implicarea lor” a adăugat Robert Sighiartău.
Reabilitarea bazată pe Comunitate este o strategie pentru egalizarea șanselor care se sprijină pe principiul potrivit căruia, dacă nu includem persoanele cu dizabilități în viața socială comună, acestea nu se vor integra pe viitor.
Egalitatea de șanse pornește de la educație, iar copiii cu dizabilități care merg la o școală normală vor fi adulții care vor duce o viață normală în societate mâine.