Acest război cultural este abia la început în România. Clivajul politic principal în viitorul nu foarte îndepărtat va fi cel între conservatori/creștin-democrați și liberali, atașați de fundamentul creștin al Europei, de credință, obiceiuri și valori naționale, de libertatea responsabilă, demnitatea persoanei umane, libertatea de exprimare de-o parte, iar de cealaltă parte oamenii noi, socialiști, fără identitate, fără memorie istorică, anti-națiune, agresivi împotriva Bisericii, anti-libertate de exprimare și de comștiință, profund intoleranți, care se pretind ”liberali” și ”de dreapta”, dar în realitate reprezintă o stângă radicală, extremistă.
Extremismul progresist se manifestă deja și la noi, dar încă poate fi oprit pentru a evita să ajungem la formele extreme pe care le-a luat în SUA și în alte părți.
H.R.Patapievici pune diagnosticul exact: Scopul insurecției americane este câștigarea războiului cultural de către progresiști.
”Succesul ideilor socialiste intre tinerii educati de azi, care il aclama pe Bernie Sanders si sunt atrasi de votul radical, se explica prin faptul ca universitatea americana a devenit de decenii covarsitor progresista. Limbajul si ideile stangii au ajuns treptat sa fie atat limbajul si ideile presei progresiste (care domina autoritar toata presa mainstream din America), cat si limbajul si ideile politicienilor progresisti, care azi nu se mai separa de radicalism cum ar fi facut-o o generatie mai devreme, deoarece in lumina noului progresism multora radicalismul nu le mai apare ca fiind ceva extrem, ci ceva cumva dezirabil, ca o forma de integritate morala ori de grija mai mare fata de justitia sociala. In America de azi, radicalismul inseamna sa adopti credinta ca „omul alb este cancerul planetei”, ca socialismul e bun iar capitalismul rau, ca America e „sistemic rasista” si ca toata cultura ei -cultura barbatului alb, heterosexual si crestin- trebuie schimbata din temelii (incepand cu statuile, care trebuie daramate, si cu operele de arta care nu sunt pe linie, care trebuie eliminate din grile, programe, biblioteci.”
Acum doi ani, un foarte influent specialist in drept constitutional de la Harvard Law School, Mark Tushnet, declara public.
#MateiDobrovie