de Mihai Sărmășan
Mai mulți tineri bistrițeni s-au deplasat în aceste zile lângă granița de nord-est a României, la mănăstirea Bănceni din Herța (azi în Ucraina), pentru a aduce o bucurie în preajma Crăciunului celor peste 400 de copii înfiați de preotul Mihail Jar. Donațiile tinerilor bistrițeni către cei nevoiași au constat în obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, obiecte de igienă personală, alimente, jucării și dulciuri.
În acest colț de lume, miracolele se ţin lanţ. Unele, se spune, înfăptuite de o icoană făcătoare de minuni. Cele mai multe, însă, de acest preot cum nu mai este altul. Menirea lui este să reînvie oameni pierduţi, atinşi de suferinţă, orfani, bolnavi incurabil. Îi reuşeşte pentru că îi înţelege, dar şi pentru că are har. Calea aceasta, spune el, i-a fost arătată de Dumnezeu de când era copil.
Mihail Jar, Preasfințitul Longhin pe numele său de episcop, vrea ca niciunul dintre copii să nu simtă ce-a simțit el când era mic: acea sărăcie, cea mai cruntă dintre toate, care te obligă să rabzi de foame, zi după zi. Așa se face că el a înfiat peste 400 copii cu handicap și boli grave: SIDA, orbi, surzi, fără mâini, fără picioare sau fără minte.
El le este tată, iar mamă le este tuturor, iar în inima acestui om arde o dragoste supraomenească, din care s-a născut o bucată de rai: un petic de pământ, odinioară românesc, adăpostește poate cea mai mare și mai frumoasă mănăstire din Europa și unul din cele mai mari complexe pentru copii orfani din Europa.