Un antreprenor din Timișoara a început de la primele zile ale stării de urgență să livreze mâncare atât personalului medical al Spitalului Victor Babeș din Timișoara cât și bătrânilor și oamenilor nevoiași din comunele din jurul orașului, în partea de nord a Timișoarei. Având un restaurant la dispoziție, Biarena, tot ce a trebuit să facă pentru a-i ajuta pe cei la nevoie era să procure ingredientele mâncării. Numele lui este Liviu Gherman și împreună cu soția sa Bianca și câțiva prieteni a reușit să aducă zâmbetul pe buzele oamenilor prin darurile ce le-a făcut. Ne-am întâlnit cu el și l-am rugat să ne povestească cum a început toată operațiunea de ajutorare.
„Am început cu 3-4-5 băieți din localitate (Sânandrei n.r.) să ajutăm oamenii din jur. Prima dată am postat pe Facebook, rugându-i pe prieteni să ne spună care sunt persoanele care ar avea nevoie de ajutor din partea noastră, oamenii care nu își pot face singuri de mâncare, având diferite boli, oameni de aici din Sânandrei, din Hodoni sau Carani. Localitățile sunt oricum în aria noastră de livrare, a restaurantului Biarena. Și am fost de-a dreptul uimit și bucuros de răspunsul primit, atât pe pagina cât și prin mesaje private. Am dus la început vreo 300 de porțîi de mâncare și vreo 80 de pizza, pentru că nu ne-am așteptat să fie așa de mulți care să aibă nevoie. Și încet-încet am început să mergem pe străzile din localitate, la vecinul cutare și de acolo am aflat că mai e un vecin pe stradă cu probleme – unul e surd, altul nu vede, altul nu are un picior, unul are probleme medicale, altul nu are ce să mănânce. Sunt mulți care au probleme medicale. Azi am ajuns să ducem de mâncare de trei ori pe săptămână – miercurea, vinerea și duminica.” ne-a declarat Liviu Gherman, proprietarul Biarena.
Fără buget și fără sponsorizări duce de mâncare gratuit celor nevoiași
„Totul a pornit fără a lua nimic de la nimeni. Inițial am încercat să luăm legătura cu Primăria din Sânandrei pentru a afla numărul de persoane care au nevoie de ajutorul nostru. De acolo ni s-a spus că nu este nimeni în Sanandrei care să aibă probleme, așa că, având 20 de angajați din Sânandrei i-am pus pe fiecare să caute la ei pe stradă, ce persoane știau că sunt bolnave, cu probleme șamd. Prima dată am tăiat eu un porc, am făcut pomana porcului și atunci am făcut tocăniță cu murături și le-am dus la oameni iar cartaboșii și sângeretele ce le-am făcut le-am dus ls Spitalul Victor Babeș la oamenii de acolo, pacienți și medici. Și apoi, am început să ducem și pizza la spital, odată la două trei zile, pentru că am văzut că oamenii au nevoie de ajutorul nostru și apreciază lucrul acesta„.
L-am întrebat pe Liviu Gherman care a fost reacția oamenilor, făcând acest lucru de aproape o lună de zile?”Sunt oameni care vin la mine, cunostiințe și prieteni și mă întreabă – Liviu, ce ai nevoie? Ce vrei să îți aduc? Unul îmi aduce ulei, altul roșîi, tăiței, cartofi, fiecare contribuie cu ce poate. Și în funcție de ingredientele pe care le am și pe care le primesc fac meniul zilei: o supă sau o ciorbă și felul doi. Au fost și persoane care m-au sunat de exemplu, de Paștele Catolic din Germania, pot să îi și numesc și să le mulțumesc – Marius Cotoi, Biș Cristian și Ghiță Steniș -care m-au ajutat cu bani pentru a cumpăra produsele pentru masa de Paște. De Paște am dus celor din Sânandrei, Dudești, Carani și Hodoni peste 250 de porții. Reacția oamenilor atunci când aducem mâncarea la ușa pentru prima dată diferă de la persoană la persoană” povestește Liviu Gherman, „sunt unii care plâng, alții care spun că nu au bani să ne plătească, deși masa nu ii costă nimic și nu acceptăm niciun fel de bani sau altceva de la ei, alții spun că venim din partea Primăriei„.
Facem câtă mâncare ne putem permite
Tot ce facem, facem voluntar. Angajații vin și lucrează voluntar, mașinile sunt pe curent și nu consumă benzină, capacitatea noastră este cam de 300 de porțîi în acest moment. Sunt oameni din Timișoara care mă sună, să le dau un cont – vorbesc cu ei la telefon și le spun – dacă vreți, mergeți la Metro, cumpărați caserole, furculițe, șamd. Din fericire, mă mai sună de la Metro și îmi spun – uite Liviu, avem carne proaspătă, putem să îți facem reducere de X lei pe kilogram. Mai avem un magazin din Sânandrei care ne ajută, ne dă prețurile la produse fără un adaos mare” spune în încheiere Liviu Gherman.
L-am întrebat și cât vrea să facă această campanie, iar răspunsul a fost simplu : „cât vrea Dumnezeu”!
Cu Liviu Gherman puteți intra în legăture pe Facebook sau la telefonul 0723 013 547. Restaurantul Biarena este în Sânandrei, pe Calea Timișorii nr.3.
Unele fapte merită promovate și trebuie sprijinite!