Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, precum și 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp. Cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani și opt luni de închisoare cu executare, în dosarul „Colectiv”. Sentința nu va fi definitivă. Toți inculpații vor putea face apel, iar procesul se va muta la Curtea de Apel București.
„Instanța condamnă pe inculpata Iofciu Aurelia la pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare, precum și 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp, pe inculpata Ganea Luminiţa Larisa la pedeapsa de 7 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp pe o durată de 4 ani după executarea pedepsei. și pe inculpata Moţoc Sandra Ramona la pedeapsa de 3 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.”, se arată în decizie.
Ședința de judecată din 2 septembrie a încheiat procesul în care procurorii DNA au cerut pedepse îndreptate către maximum pentru cei doi pompieri care au controlat localul și l-au lăsat să funcționeze fără aviz de securitate la incendiu. Pentru acuzația de abuz în serviciu în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, pedeapsa ar putea ajunge până la 15 ani de închisoare cu executare.
Pentru administratorii clubului Colectiv, procurorii au solicitat câte 12 ani și 10 luni de închisoare, pentru fostul primar Cristian Popescu Piedone s-a cerut tot o pedeapsă îndreptată spre maximum, deci până la 15 ani de închisoare, iar pentru cei doi artificieri care s-au ocupat de focul de artificii în noaptea de 30 octombrie 2015, s-a dorit o pedeapsă similară celei cerut pentru patroni, 12 ani și 10 luni.
În ultimul cuvânt ținut în fața judecătorului, unul dintre pompierii acuzați a dat vina pe presă și pe procurorii DNA pentru tot ceea ce i se întâmplă. Bărbatul a spus că acuzațiile nu stau în picioare și că el nu putea să facă absolut nimic deoarece, la vremea respectivă, nu exista legislație pentru a sancționa un club care funcționa fără autorizație la incendiu.
În momentul în care a dat vina pe presă pentru tot ce s-a întâmplat, mama unui băiat care și-a pierdut viața în clubul Colectiv a strigat în sala de judecată: „Bine că nu dați vina pe cei care au murit!”.
Au fost în sală părinții celor care și-au pierdut viața în incendiu, dar și persoane care au fost grav rănite și care au supraviețuit. Toți au așteptat momentul în care judecătorul a anunțat data la care vor fi date primele sentințe. Toți inculpații s-au declarat nevinovați în fața instanței și au cerut în masă achitarea.
În seara zilei de 30 octombrie 2015, Goodbye to Gravity a urcat pe scenă și început să cânte în fața a sute de tineri.
La doar câteva secunde după începerea concertului, artificiile montate pe stâlpul schelei tehnice ce deservesc ]ncep să ardă și din tavan încep să cadă bucăţi incandescente. Primele persoane se îndreaptă spre ieşire. Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, si imediat, fumul devine foarte dens cuprinzând întregul club.
Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a fostului primar Cristian Popescu Piedone şi a două angajate de la Primăria Sectorului 4, în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu și fals intelectual în legătură cu autorizarea clubului Colectiv.
Anul acesta, Parchetul Militar a început cercetările in rem în dosarul Colectiv, după apariția imaginilor care surprind primele momente ale intervenției. Se fac cercetări inclusiv pentru profanare de cadavre, după ce un militar ar fi adresat cuvinte injurioase cu privire la o persoană decedată. De asemenea, procurorii militari fac cercetări și pentru sustragere sau distrugere de probe, cu privire la faptul că filmarea cu primele momente ale intervenției au apărut abia după aproape patru ani, conform digi.