Cresc alocațiile pentru copii, de la 1 ianuarie, cu aproximativ 10 procente. Concret, în conturile părinților vor intra 323 de lei, față de 292 de lei, cât este în prezent. Iar copiii sub doi ani și cei cu dizabilități vor primi aproape 800 de lei. Părinții spun, însă, că banii primiți de la stat sunt insuficienți pentru nevoile unui copil, indiferent de vârsta acestuia.
Cu alocația plătesc grădiniță, în jur de 250 de lei, restul, ce mai rămâne, e de dulciuri. La cele mari cumpărăm rechizite și câteva hăinuțe, dacă mai rămân de câteva hăinuțe, dacă nu, ne ajutăm de salariu”, spune Cristina, mamă a trei copii.
Părinții spun că banii pe care îi dă statul pentru copii nu sunt nici pe departe suficienți.
„Foarte mică creșterea în comparaţie cu toate cele care urmează… cu scumpirile, deja s-au scumpit unele lucruri și o să se mai scumpească, cu siguranță, și e foarte greu”, spune Cristina.
Pentru copiii mai mici de doi ani, alocațiile sunt duble. Însă nici acestea nu acoperă toate cheltuielile. „Destul de greu, având în vedere că pamperși sunt scumpi. Mai ales când vine o răceală, costurile sunt foarte mari”, recunoaște Elena, mama unui bebeluș.
Nici părinții copiilor de peste doi ani nu pot acoperi toate cheltuielile din banii primiți de la stat. Rechizitele au ajuns să coste aproape cât alocația pentru o lună a unui copil.
„- În total aveți 254 de lei. – Iată, așadar, că aproape toată alocația unui copil cu vârsta de peste doi ani se duce într-o lună pe rechizitele necesare la școală. În acest moment, un copii de peste doi ani primesc alocație de 292 de lei, iar de la 1 ianuarie 2025 aceasta va crește la 323 de lei”
În luna august au fost înregistrați peste 3 milioane de beneficiari de alocații. Cei mai mulți sunt în București, Iași și Suceava, conform datelor Angenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială