Comisia Europeană a prezentat, marţi, o propunere formală privind crearea unui mecanism temporar de plafonare a tarifelor la gaze în spaţiul Uniunii Europene, o idee întâmpinată cu reticenţă de Germania şi de alte state.
Mecanismul de corecţie a pieţei, agreat de principiu pe 21 octombrie de Consiliul European, urmează să fie analizat formal joi de Consiliul Uniunii Europene, la nivelul miniştrilor Energiei, potrivit publicaţiilor Le Monde şi Der Spiegel.
Comisia Europeană propune plafonarea preţurilor la gaze timp de un an, începând din ianuarie 2023, în sistemul de referinţă european TTF, bursa olandeză de gaze cu transferuri de titluri.
Conform propunerii Comisiei Europene, mecanismul de plafonare va fi activat dacă tarifele depăşesc timp de două săptămâni nivelul de 275 euro/MWh la gaz natural şi dacă apare o diferenţă de 58 de euro în raport cu media preţului la gaz lichefiat (GNL) timp de zece zile.
Germania, susţinută de alte state UE, a semnalat că se opune plafonării preţurilor la energie la nivelul Uniunii Europene. „Stabilirea prin lege a unui plafon al tarifelor generează riscul ca producătorii de gaz să vândă unde doresc, astfel că noi, europenii, nu vom primi mai mult gaz, ci mai puţin”, afirma cancelarul Olaf Scholz în octombrie, înainte de summitul UE care a agreat în principiu crearea unui astfel de mecanism. Sistemul nu va putea fi implementat fără aprobarea în unanimitate de către Consiliul UE.