Von der Leyen a anunţat că va renunţa la proiectul controversat care urmărea să reducă utilizarea pesticidelor chimice în agricultură / Şi alte măsuri au fost diluate pentru a nu-i supăra pe agricultori
Comisia Europeană va anunţa în această după-amiază un obiectiv de reducere drastică a poluării cu gaze cu efect de seră, cu obiective pe care se pare că le-a diluat pentru a nu-i supăra pe agricultori.
Potrivit unor oficiali care au vorbit pentru Financial Times şi a unui proiect consultat de Politico, noua propunere va elimina obiectivele de reducere a emisiilor provenite de la ferme. De asemenea, aceasta elimină menţiunile privind schimbarea comportamentului şi reducerea subvenţiilor pentru combustibilii fosili, potrivit rapoartelor.
În plus, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi că va renunţa la un proiect de lege controversat care urmărea să reducă utilizarea pesticidelor chimice în agricultură.
Comisia a prezentat pentru prima dată regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR) în 2020 ca parte a Green Deal, proiectul politic semnat de von der Leyen, care implică planuri ambiţioase şi obligatorii din punct de vedere juridic pentru a face continentul neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
Comisia a propus apoi în mod oficial proiectul de lege SUR în iunie 2022, stabilind un obiectiv de reducere a utilizării pesticidelor cu 50% până în 2030.
Comisia a propus SUR, cu scopul meritoriu de a reduce riscurile produselor chimice de protecţie a plantelor. Dar propunerea SUR a devenit un simbol al polarizării”, a declarat von der Leyen în faţa deputaţilor europeni din Parlamentul European de la Strasbourg.
Această mişcare reprezintă o schimbare majoră pentru Comisie, care a pus reducerea utilizării pesticidelor sintetice în centrul planului său de a se îndepărta de modelul industrial al agriculturii. Motivul invocat de Comisie erau doveziile tot mai numeroase că acestea sunt dăunătoare pentru mediu şi sănătatea umană.
Însă acum, în faţa protestelor fermierilor din multe ţări din UE, opoziţiei politice tot mai mari din partea grupurilor de lobby ale agricultorilor şi a politicienilor de centru-dreapta, executivul UE a renunţat la acest proiect.
Susţinem agricultura durabilă, dar obiectivele sale trebuie atinse împreună cu fermierii, nu împotriva lor”, a declarat europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, ca răspuns la anunţul Ursulei von der Leyen de retragere a unei propuneri privind reducerea pesticidelor.
sursa Mediafax