Județul Cluj a contribuit la produsul intern brut (PIB) al României cu peste 45 de miliarde de lei anual, sumă asemănătoare unor județe precum Timiș și Constanța.
Județul Timiș a venit cu 46 miliarde lei la PIB, Clujul – cu 45 de miliarde, Constanța – cu 42 de miliarde, Brașov – cu 32 de miliarde, Iași – cu 30 de miliarde. Bucureștiul și județul Ilfov dețin 23% din contribuția la PIB național, conform conferințelor Pactul pentru Muncă.
Adaptarea la situația actuală a forței de muncă la nivel național și identificarea unor soluții viabile cu aplicabilitate imediată sunt prioritățile majore ale dezbaterilor. La fel ca la București, Cluj-Napoca și Iași, la dezbaterile din Timișoara, Brașov și Constanța, vor participa reprezentanți ai autorităților centrale și locale, specialiști în domeniu, antreprenori și manageri ai unor companii naționale și multinaționale.
Criza coronavirusului, starea de urgență și de alertă, impunerea măsurilor de distanțare socială, de carantină și izolare au afectat și afectează un număr însemnat de companii și angajați în România, dar și la nivel mondial.
“Toate acestea au generat efecte devastatoare atât asupra economiilor dezvoltate, cât și a celor emergente. Relocarea activității la domiciliu, reducerea numărului de ore lucrate, pierderea locurilor de muncă influențează în aceeași măsură piața globală a muncii, precum și pe cea din România”.
Pactul pentru Muncă este organizat de două mari entități patronale, Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, care-și unesc eforturile , în susținerea proiectelor economice naționale.
La finalul celor doi ani de dezbateri, organizate în București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Constanța, soluțiile identificate în cadrul discuțiilor se vor concretiza într-un acord înaintat Guvernului României. Acesta va include principalele soluții identificate de mediul antreprenorial pentru o piață a muncii flexibilă, eficientă și competitivă, cu efecte benefice asupra întregii economii, dar și asupra nivelului de trai al românilor.
sursa: Ziua de Cluj