Situate pe râul Lăpuș, în județul Maramureș, Cheile Lăpușului constituie o zonă protejată, având la nivel național recunoașterea de rezervație naturală, în timp ce la nivel european, se bucură de statutul de Sit Natura 2000.
Râul Lăpuş izvorăşte de sub vârful Prislopului din Munții Țibleșului, de la o altitudine de 1200 de metri. Afluent principal de dreapta al râului Someș, cursul de apă are lungimea de 119 kilometri, iar bazinul său hidrografic are o suprafață de 1875 km².
Principalele localități străbătute de râu sunt: Băiuț, Lăpuș, Rogoz, Târgu Lăpuș, Răzoare, Aspra, Remecioara, Remetea Chioarului și Săcălășeni.
La Răzoare, sat situat la câţiva kilometri de oraşul Târgu Lăpuş, râul intră într-un defileu spectaculos, cale de 36 de kilometri, până în satul Remecioara, situat la 20 de kilometri de Baia Mare. Frumusețea sălbatică a acestuia poate fi admirată doar dacă este străbătut pe jos.
Un alt atu al zonei îl reprezintă Cetatea de Piatră a Chioarului, situată pe raza administrativă a comunei Remetea Chioarului. Bucăţi din zidurile fostului fort maghiar, ridicat în 1319, se arată privirilor chiar deasupra defileului.
Lasati RAIUL sa stea ascuns, ca de aud cei din specia PORCUS TURISTICUS e jale !