Asociația „Casa Verde pentru Odihnă și Relaxare” vrea să construiască, la Miersig, un centru pentru copiii cu dizabilități și pentru cei din familii defavorizate.
Asociația „Casa Verde pentru Odihnă și Relaxare” face un apel la oamenii cu inimă mare, pentru a susține financiar sau cu materiale construirea unui Centru Educațional pentru Copii, la Miersig.
Prin acest centru, inițiatorii proiectului își doresc să organizeze, gratuit, programe educaționale și de recuperare pentru copiii cu dizabilități (autism, sindrom down etc.), dar și programe de tip after school pentru copiii din medii defavorizate.ADVERTISING
Centrul Educațional pentru Copii „Zâmbete vesele” va fi construit în comuna Husasău de Tinca, în satul Miersig.
Asociația „Casa Verde pentru Odihnă și Relaxare” a realizat deja, în satul Miersig, „Casa Bunicilor”, un centru pentru seniori (fără limită de vârstă) care asigură în acest moment cazare, masă, tratament, terapie și agrement,cu personal calificat, pentru 24 de seniori.
„Asociația «Casa Verde pentru Odihnă și Relaxare» deține în satul Miersig o suprafață de teren de 5.000 mp, pe care să construiască Centrul Educațional pentru Copii «Zâmbete Vesele». Terenul se află în vecinătatea Casei Bunicilor. Asociația noastră are, în acest moment, un parteneriat cu Banca de Alimente, care le oferă alimente și care și-a exprimat acordul pentru colaborare și cu Centrul Educațional pentru Copii «Zâmbete Vesele». Avem de asemenea un parteneriat cu Mica Fermă din Miersig, care pune la dispoziția seniorilor o trăsură pentru plimbarea în natură, în pădurea aflată în proximitate, dar și măgăruși pentru terapia cu animale. Această fermă și-a exprimat acordul de colaborare și cu viitorul centru educațional”, a spus Tabita Corina Fetincă, din partea ONG-ului.
În opinia sa, este necesar ca acești copii cu dizabilități să beneficieze gratuit de programe de recuperare, logopedie și integrare în societate.
„Este nevoie de un plan de intervenție personalizat, propus de specialiști în domeniu. Numai în acest fel vom spori șansele de recuperare și îi putem ajuta să devină adulți independenți”, este de părere Tabita.
Program respiro
Potrivit ei, Centrul Educațional pentru Copii are ca obiectiv îmbunătățirea calității vieții copiilor cu dizabilități, a copiilor cu autism, a copiilor cu sindrom down, a copiilor din familii defavorizate și a seniorilor aflați în Casa Bunicilor.
„Proiectul nostru urmărește să ofere sprijin și familiilor care au copii cu nevoi speciale, asigurând cazare, masă, terapie și alte activități educaționale pentru o perioadă de timp, oferind astfel familiei un repaus de la implicarea permanentă în viața zilnică a copiilor lor, o perioadă de refacere și de reîncărcare a bateriilor, prin programul respiro. Prin programul educațional și de recuperare de tip after school și respiro, se oferă un loc de apartenență pentru aproximativ 30 de copii din categoriile enumerate, în cadrul recuperării de tip after school, pentru 12 copii lunar, în cadrul secțiunii respiro. Acest fapt impactează poziv calitatea vieții a peste 100 de oameni, aparținătorii acestora, precum și a celor 24 de seniori aflți în Casa Bunicilor”, a mai spus Tabita Fetincă.
Centrul Educațional va fi construit pe o suprafață de 2.500 mp și va cuprinde un corp principal cu două săli de activități, zonă de zi și zonă de primire, birou, trei dormitoare, sală de mese și două grupuri sanitare. De asemenea, va exista un corp administrativ: cabinet medical, bucătărie, magazie și grup sanitar; terasă acoperită; filigorie în curte; zonă de activități în aer liber; zonă de promenadă și recreere; parcare auto. Cele două săli de activități vor fi dotate cu birou pentru fiecare copil, birou pentru cadrul didactic, spațiu pentru gimnastică medicală, spațiu pentru logopedie, masă cu nisip kinetic, masă luminoasă și alte jocuri educative necesare în terapia acestor copii. Cele trei dormitoare vor fi dotate cu paturi, noptiere și dulapuri, asigurând cazarea a 12 copii în cadrul secțiunii respiro a proiectului. Toate spațiile acestui centru vor fi prevăzute cu rampe de acces necesare pentru deplasare.
Valoarea totală a proiectului este de 300.000 de euro, bani de care ONG-ul nu dispune și pe care speră să-i primească din sponsorizări. Acestea se pot face în conturile deschise pe numele Asociației „Casa Verde pentru Odihnă și Relaxare”, la Banca Transilvania – RO79BTRLRONCRT0528435902 și RO56BTRLEURCRT0528435901.