Salarii mici, prețuri mari. Cât costă coșul de alimente de bază în România, comparativ cu cele din Grecia
Scumpirile ne taie din pofte de mult, iar acum și din necesități. Cunoscuta pâine de un leu e acum doi lei, iar litrul de ulei costă, în unele locuri, chiar și 17 lei, combustibilii sunt scumpi, la fel ca energia. Valul majorărilor de preț nu a iertat nicio țară europeană, însă. Iată cât costă alimentele de bază în România, comparativ cu cele din Grecia.
Mâncarea devine un lux. Poftele trebuie puse în cui și lista de cumpărături e nevoie să fie bine structurată înainte de a ajunge la supermarket sau în piețe, căci fiecare abatere costă. Alimentele s-au scumpit în ultimul an cu peste 15%, drept pentru care multe produse, chiar dacă sunt de origine autohtonă, au prețuri similare cu cele din alte țări din Europa.
În România, un litru de lapte costă 4,99 de lei, iar o caserolă cu pulpe de pui 19, 74 de lei. În Grecia, o caserolă cu pulpe de pui face 3,65 euro kilogramul, iar un litru de lapte ajunge la 79 de cenți.
Întorcându-ne la noi, coșul minim de cumpărături într-un supermarket costă 50 de lei, în condițiile în care alegem de la raft cele mai ieftine produse din fiecare categorie. Aceleași produse, cumpărate din Grecia, ne scot din buzunar cu 15 lei mai mult. În Vest, în schimb, este mult mai scump, dar diferența față de România este din ce în ce mai mică.
Așadar, dacă ne raportăm la un salariu mediu net, un român poate cumpăra mai multe alimente decât un grec, dar cu mult mai puține față de un italian. Totuși, și salariul e altul. Venitul mediu din Italia este dublu comparativ cu cel din România.
Alimentele s-au scumpit peste tot din cauza costului mare al energiei, amplificat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. În plus, specialiștii prognozează că seceta din această vară va provoca un nou val de scumpiri alimentare.
Ce s-a scumpit cel mai mult în ultima perioadă
În topul scumpirilor se află gazele, prețul aproape dublându-se în ultimul an. Pe listă urmează uleiul, cartofii, făina și mălaiul. Și pentru combustibil plătim cu aproximativ 40% mai mult comparativ cu anul trecut, iar ouăle, zahărul, peștele și lactatele costă mai mult cu circa 15%.
gaze + 89%;
ulei +49%;
cartofi +42%;
făină +33%;
mălai +32%;
ouă +15%;
zahăr +15%;
carne +15%;
lactate +15%.