Datorită atenuării, data de intrare în ţară a viiturii s-a decalat pentru 1 octombrie şi va avea valoarea de 8000 mc/s. Debitul Dunării la intrarea în ţară este astăzi la valoarea de 6600 mc/s, aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie, 3800 mc/s.
Datorită atenuării, data de intrare în ţară a viiturii s-a decalat pentru 1 octombrie şi va avea valoarea de 8000 mc/s. Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt astăzi la valoarea de 6600 mc/s (aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie, 3800 mc/s) vor fi în creştere ajungând până la valoarea maximă de 8000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo.
De aceea, atenuarea este mai mare faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură)”, potrivit unui comunicat de presă.
Având în vedere estimările ulterioare emise de Administraţia Naţională de Meteorologie RA, în situaţia în care se vor înregistra precipitaţii suplimentare pe afluenţii interiori ai Dunării, la intrarea în ţară, această prognoză va fi reactualizată.
Menţinem monitorizarea strictă a nivelurilor şi a liniei de apărare de la Dunăre, iar dacă situaţia o va impune, formaţiile de intervenţie vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici. Hidrologii de la nivelul celor 7 Administraţii Bazinale de Apă- Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Române Prut-Bârlad şi Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea reactualizării prognozelor şi după caz a emiterii unor noi avertizări/atenţionări hidrologice.
Au fost informaţi deţinătorii de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare pentru a verifica subtraversările la diguri, precum şi stadiul de funcţionare a staţiilor de pompare. Mii de saci, materiale şi utilaje au fost aduse aproape de sectorul românesc al Dunării. Au fost inspectaţi la pas cei 1100 km de diguri din administrare, precum şi punctele vulnerable care au fost, în funcţie de situaţie, consolidate”, arată Apele Române.
sursa: Mediafax