Halloween-ul a devenit subiect de dispută, joi, la şedinţa cu directorii de şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud, organizată la sediul ISJ, după ce inspectorul general, Camelia Tabără, le-a recomandat celor prezenţi să nu ignore această sărbătoare, care place foarte mult copiilor.
În replică, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ (UJSLI), Emil Mocian, a spus că această sărbătoare aduce ‘energii negative’ şi că nu este de acord cu ce li se predă elevilor la orele de religie. Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără, i-a aşteptat pe directorii de şcoli, la şedinţă, cu bomboane, iar sala în care a avut loc întâlnirea a fost decorată cu elemente specifice Halloween-ului.
În discursul său, ea le-a încurajat pe cadrele didactice să profite de părţile pozitive ale acestei sărbători, în interesul copiilor. ‘Am văzut şi eu, în această perioadă, că sunt foarte mulţi care contestă, că nu este sărbătoarea noastră, că acolo copiii fac numai porcării, că ar trebui să o ignorăm cu totul (…). Vă invit să reflectăm împreună, dacă facem aşa şi ignorăm faptul că această sărbătoare există şi este prezentă în societate, copiilor le place foarte tare (…). Nu cred că ne putem permite să o ignorăm sau, spun eu, dacă o să o ignorăm, să nu ne mirăm că o să rămână undeva în zona negrului intervenţia copilului sau percepţia copilului.
Sunt destui care spun că Halloween nu înseamnă decât schelete şi mai ştiu eu ce fel de ritualuri satanice sau sânge sau groază – urât şi negru, aş spune, până la urmă. Cred că trebuie să intervenim, în ce sens vrem noi sau cum vrem noi, astfel încât să aducem interesul copilului şi o temă care a ajuns la noi în zona colorată şi luminoasă, a portocaliului, a bucuriei dovleacului copt şi a finalului de toamnă, şi să construim acolo mesaje educaţionale’, a afirmat Tabără. Emil Mocian a spus că Halloween-ul nu este o sărbătoare în totalitate pozitivă şi că intră în contradicţie cu ce se predă la orele de religie.
‘Referitor la Halloween, într-adevăr, noi ştim foarte bine că tot ce vine din Occident este extraordinar, noi nu avem nimic, noi suntem ţară bananieră. Dar gândiţi-vă că sunt multe aspecte în care Halloween-ul nu prezintă partea pozitivă, energiile pozitive. Vin cu energii negative, adică ne mascăm în Dracula, în vrăjitoare, ceea ce contrazice cu orele de religie pe care le predau colegii noştri la clasă’, a afirmat Mocian. Şefa ISJ Bistriţa-Năsăud a adăugat că, în opinia sa, ‘ceea ce îi interesează pe copii trebuie modelat şi adus în zona valenţelor educaţionale’, punctând totodată că Halloween-ul nu poate fi ignorat, informează Agerpres.