AVERTIZARE InfoCons : O masă de post are până la 50 de E-uri
Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia şi o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri, potrivit unui comunicat al InfoCons.
„De pildă, pâinea conţine până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri”, se menţionează în comunicat.
Astfel, cu ajutorul aplicaţiei Gratuite InfoCons, consumatorii află instant prin scanarea codului de bare de pe ambalajul pâinii, al pateului de post, al margarinei, al unei halva, al sucului tip ceai, al gumei de mestecat, câte E-uri consumă, dar şi care sunt tipurile acestora.
Aplicaţia InfoCons oferă consumatorilor toate informaţiile despre aditivii alimentari regăsiţi într-o astfel de gustare. Mai mult decât atât, consumatorii au posibilitatea de a salva produsele pe care vor să le utilizeze pentru gustarea de post (în cazul prezentat: pâine, pate de post, margarină, halva, suc tip ceai, gumă de mestecat) pentru a afla printr-o simplă bifare a acestora din lista de produse salvate care este numărul total de E-uri şi de câte ori se repetă acestea în gustarea de post”, se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, într-o gustare de post compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia şi suc tip ceai se găsesc până la 5,58 grame de sare, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumarea pe zi a unei cantităţi de 5 grame de sare. Astfel, într-o singură gustare de post, este consumată cantitatea de sare recomandată pe zi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Din păcate, E-urile, coloranţii și conservanţii sunt de cele mai multe ori într-un număr foarte mare, prezenți în produsele de post.
Alegem în cunoştinţă de cauză, descărcând Aplicaţia gratuită‚ InfoCons, care pe lângă faptul că ne aduce un răspuns la întrebărea „mâncăm sau nu sănătos” , ne ajută să identificăm şi alergenii, dar și să fim la curent cu toate alertele rapide ale Uniunii Europene, cu privire la produsele agroalimentare”, a declarat Sorin Mierlea, Preşedinte InfoCons.
sursa : InfoCons