În fiecare an pe 21 ianuarie este Ziua Internațională a Îmbrățișărilor şi a fost instituită în 1986 şi este sărbătorită în mai multe țări.

Sărbătoarea a fost inaugurată de pastorul Kevin Zaborney, din statul american Michigan. Nu a durat mult până când sărbătoarea a prins avânt și s-a răspândit în mai multe țări de pe glob.
Data aleasă nu este una întâmplătoare, potrivit specialiștilor. Luna ianuarie este una mai puțin fericită pentru mulți oameni, întrucât este perioada când mulți încearcă să se readapteze la sarcinile de rutină după perioada de sărbători și vacanță. Ziua Internațională a Îmbrățișărilor este o sărbătoare necesară, întrucât îmbrățișările evocă sentimente de siguranță și confort, potrivit psihologilor.

Psihoterapeuta Virgina Satir a explicat la un moment dat: „Avem nevoie de 4 îmbrățișări pentru a supraviețui, de 8 pentru a ne menține și de 12 îmbrățișări pentru a crește”. O îmbrățișare care durează 10 secunde poate să crească nivelul oxitocinei, hormonul care ne ajută cu starea de bine, și să scadă nivelul cortizolului, hormonul răspunzător de stres, după cum arată un studiu publicat în jurnalul Comprehensive Psychology. A

Tipuri de îmbrăţişări de care avem nevoie
Potrivit tradiţiei, în această zi, oricine poate îmbrăţişa chiar şi persoane necunoscute, potrivit www.daysoftheyear.com.
Psihologii explică existenţa unei astfel de sărbători prin faptul că oamenii au nevoie de afecţiune, siguranţă, dragoste şi confort sufletesc.

Îmbrăţişarea de “la revedere” (aceasta este comună pentru relaţia de prietenie dar şi de cuplu). Când ne întâlnim cu persoana dragă o îmbrăţişăm pentru a-i arata că ne e dragă, ne-a lipsit dar şi pentru a-i spune cât de mult înseamnă pentru noi. În cazul unei relaţii de cuplu, îmbrăţişarea este completată de un sărut, iar partenerii se simt contopiţi unul cu celălalt.

Îmbrăţişarea nocturnă – este caracteristică relaţiei de cuplu dar şi celei între copil şi părinte. În liniştea nopţii ce e mai plăcut decât să simţi că partenerul te îmbrăţişeaza, simţi căldura corpului lui, te simţi iubită şi ocrotită.

Îmbrăţişarea de dimineaţă – prindem energie când partenerul ne trezeşte cu o îmbrăţişare şi parcă nimic nu mai contează şi nu ne poate strica buna dispoziţie.