Astăzi, 21 martie 2022 celebrăm ,,Ziua Internațională a Pădurilor”, o sărbătoare dedicată ecosistemelor forestiere.
In perioada 15 martie-15 aprilie este “Luna Pădurii”, cu această ocazie Administrația Parcului Național Munții Rodnei va organiza evenimente de informare și conștientizare în școlile din comunitățile locale și în mediul online, cu privire la importanța pădurilor și a rolului lor esențial în menținerea echilibrului ecologic, atât în ariile protejate, cât și în afara acestora. În Parcul Național Munții Rodnei pădurile acoperă aproximativ 29116 ha, adică aproximativ 61,68% din suprafața parcului.
Cei mai răspândiți arbori și arbuști sunt: molidul (Picea abies), fagul (Fagus sylvatica), bradul (Abies alba), paltinul de munte (Acer pseudoplatanus), frasinul (Fraxinus excelsior L), jneapănul (Pinus mugo), ienupărul (Juniperus communis L) și zâmbrul (Pinus cembra). Cele mai răspândite păduri sunt amestecurile de răşinoase cu fag. Pădurile de fag se găsesc între 500-700 m altitudine, cele de amestec între 700-1400 m, molidişurile între 1200-1600 m, iar jnepenișurile 1600-2000 m.
Pădurea este mediul de viață natural, în care plantele și animalele cresc și se dezvoltă, în mod obișnuit, fără intervenția omului. ,,Ziua Internațională a Pădurilor” este prilejul prin care se urmărește creșterea gradului de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare.
sursa : Romsilva – Parcul National Muntii Rodnei