Asociaţiile profesionale din domeniul turismului vor înfiinţarea poliţiei turistice, după modelul altor ţări europene, precum Grecia, Italia sau Spania.
Aceasta ar urma sa fie prezentă în zonele cu aflux mare de turişti, pentru siguranţa publică. Problema a fost luată în discuţie la o recentă reuniune, care a avut loc la Timişoara.
Poliţia turistică va verifica dacă grupurile de vizitatori străini sunt însoţiţi de ghizi atestaţi pe teritoriul ţării noastre. Aceasta ar urma să aplice sancţiuni ghizilor neatestaţi în România sau fără ecuson. Astfel ar fi protejate interesele acestei categorii profesionale, precum şi ale patrimoniului naţional.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Ghizilor, George Vasiliu:
Există o legislaţie a Uniunii Europene, unde noi peste graniţă devenim însoţitorii grupurile respective, nu suntem ghid de turism. Acolo unde ajungem trebuie obligatoriu să luăm un ghid local. Atribuţiile acestei poliţii turistice este de a verifica dacă, într-adevăr, lângă grupul respectiv se află ghidul local.
Atribuţiile poliţiei turistice ar urma să fie exercitate fie de o structură de sine stătătoare a poliţiei, fie de organele locale de ordine publică.
George Vasiliu: Deocamdată suntem în discuţii cu Departamentul Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Resurselor Umane. Suntem în tratative de asemenea cu Ministerul de Interne şi probabil o să ajungem la un consens. Pentru siguranţa turistului este necesară această poli?ţe turistică. Ghizii îşi doresc ca poliţia turistică să fie înfiinţată înainte de anul 2021, când Timişoara va fi capitală culturală europeană şi va avea peste un milion de vizitatori.
Cu mult mai importanta este Politia Padurilor si Politia Animalelor ! Ce sa le spuna la turisti ? Ca e blocat DN 1 .