Alertă pe plajele din România. O bacterie periculoasă a contaminat apa: „S-a identificat un risc semnificativ pentru sănătatea…”
Alertă pe plajele din România. În plin sezon estival, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Călărași a detectat o bacterie periculoasă în apă. Ce decizie au luat autoritățile în privința scăldatului.
Alertă pe plajele din România
O bacterie periculoasă a contaminat apa
E alertă pe cele două plaje din Călărași, pe malul Borcei. În apa din zonă a fost depistată o bacterie periculoasă.
O bacterie periculoasă a contaminat apa
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Călărași a depistat existența bacteriei periculoase în apă. În urmă cu câteva ore, Agenția pentru Protecția Mediului Călărași a anunţat că cei care administează cele două plaje au fost deja notificați pentru a interzice accesul cetățenilor la scăldat.
“În baza adresei Direcţiei de Sănătate Publică Călăraşi nr. 9981 din data de 15.06.2022, prin care notifică faptul că în urma rezultatelor probelor de apă de îmbăiere prelevate în cadrul monitorizării, de la plajele S.C. Lazy Garden S.R.L. şi S.C. Albatros Horeca S.R.L., s-a identificat un risc semnificativ pentru sănătatea utilizatorilor, prin valori ale parametrului ”Escherichia Coli” mult peste limitele admise de prevederile anexei 1 din H.G. nr. 546/2008. Faţă de cele constatate, s-au înaintat adrese scrise celor doi operatori de plaje, prin care s-a dispus interzicerea imediată a folosirii zonelor în scop de îmbăiere, până la conformarea parametrilor de calitate şi adoptarea tuturor măsurilor de management adecvate privind avertizarea rapidă a utilizatorilor şi intensificarea ritmului de monitorizare”, anunță DSP, conform CălărașiPress.
Cât de periculoasă este ”Escherichia Coli”
Asociată de mulți cu toxinfecția alimentară, Escherichia coli (E. coli) este o bacterie ce se găsește în intestinele oamenilor și animalelor.
Majoritatea tulpinilor de E. coli nu sunt dăunătoare, ci fac parte din flora bacteriană sănătoasă a intestinului uman. Cu toate acestea, unele tipuri pot afecta pacienții, cum este cazul E. coli O157, una dintre cele mai puternice toxine care poate provoca o infecție intestinală. E. coli O157: H7 și alte tulpini care provoacă boala intestinală sunt denumite E. coli producătoare de toxine Shiga (STEC), după toxina pe care o produc.
Simptomele infecției intestinale includ diaree, durere abdominala și febră. Cazurile mai severe pot duce la diaree sângeroasă, deshidratare sau chiar insuficiență renală.
Persoanele cu sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii mici și adulții în vârstă prezintă un risc crescut de a dezvolta aceste complicații.
Majoritatea infecțiilor intestinale sunt cauzate de alimente sau apa contaminate.