Gorjeanul Gheorghe Dijmărescu, cel mai mare alpinist român și printre primii în lume, a murit miercuri dimineața, în Statele Unite ale Americii, acolo unde s-a stabilit în urmă cu mulți ani. Originar din satul Cartiu, comuna Turcinești, acesta ar fi împlinit 59 de ani în luna noiembrie, însă o afecțiune severă a plămânilor a pus capăt unei povești care a început cu mulți ani în urmă, în 1985, atunci când un tânăr gorjean sărea din tren și trecea Dunărea înot pentru a ajunge în America.
În urma sa rămâne o legendă și două fete din căsătoria cu o nepaleză.
Parte din performanțele românului au fost descrise în materiale de presă (foarte puține în media națională, din cauza faptului că alpinistul nu prea a avut contacte cu jurnaliști români).
”Din 1999, a cucerit de nouă ori consecutiv, an după an, Vârful Everest. Una dintre ascensiuni a fost făcută în mod solitar, fără mască de oxigen. De alte câteva ori a urcat şi pe K2. Alpinistul Gheorghe Dijmărescu s-a născut în Turcineşti, judeţul Gorj. Spirit aventurier, a părăsit ţara în mod spectaculos în 1985. A sărit dintr-un tren aflat în mers şi a trecut Dunărea înot.
<<Am trecut Dunărea înot şi am ajuns în Iugoslavia. Am mers două săptămâni pe jos, dar am fost prins de grănicerii iugoslavi la graniţa cu Slovenia>>.
A ajuns într-un lagăr. De sub escorta unui paznic care îl însoţea a reuşit să evadeze şi a ajuns în cele din urmă în SUA. După 1989 i s-a alăturat şi restul familiei. Acum locuieşte la West End, Hartford, statul Connecticut. Împreună cu un frate care a sosit ceva mai târziu în SUA a încropit o firmă de restaurări în construcţii, Olt Construction Company, care se ocupă din 1989 cu restaurări ale edificiilor istorice, dar şi alte lucrări de profil. Este considerat unul dintre cei mai buni alpinişti de pe glob. O performanţă notabilă a constituit-o ascensiunea din anul 2000 de unul singur şi fără mască de gaz pe Everest.
<<Am fost singurul care am urcat atunci pe partea tibetană>>.
Este prieten cu Dave Watson, cu care a făcut echipă pe 4 august 2009, când americanul a devenit prima persoană din istorie care a schiat pe <<culoarul Bottleneck>>, platoul dinainte de vârf. În acelaşi an a urcat pe K2 împreună cu Apa Sherpa, deţinătorul recordului mondial de ascensiuni, cu 21 de încercări reuşite.
Salvator după tragedia din 2008
A ajuns pe K2 în 2008, când s-a petrecut cea mai mare tragedie din istoria alpininismului. Atunci, 11 persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui incident nefericit. Este mândru că a contribuit şi el la salvarea celor aflaţi în dificultate. O astfel de acţiune a constituit subiectul unui reportaj difuzat pe canalul tv Discovery.
<<Cel salvat l-am găsit inconştient la tabăra 1, în Everest>>, a spus românul care este căsătorit cu Lakhpa Sherpa, o alpinistă de origine nepaleză, cu care a urcat de mai multe ori pe Acoperişul Lumii. A ajuns pe vârf şi alături de sora acesteia, care este deţinătoarea recordului de tinereţe la ascensiune femei. Dijmărescu a doborât şi un record personal, a urcat pe Vârful Everest în numai 20 de zile de la plecarea de la tabăra de bază. Consideră că cel mai greu lucru nu sunt numeroasele primejdii întâmpinate pe munte, ci despărţirea de fetiţele sale, Sunny şi Shiny, timp de 75 de zile, cât durează ascensiunea. „Puterea şi antrenamentul fizic contează doar în proporţie de 25 la sută, restul trebuie să fie inteligenţă”, spune Dijmărescu. Nu au lipsit nici incidentele, căzături în crevase de unde a ieşit ca prin minune. Avalanşe, desprinderi de stânci. A văzut moartea cu ochii la tot pasul. Foarte mulţi colegi de escaladă şi-au dat sufletul acolo, sus”, se arată într-un material de presă mai vechi.
Îi era dor, dar nu s-a mai întors niciodată în sat
Alpinistul nu s-a mai întors niciodată în satul natal. Niciodată. Nu a vrut. După ce fratele a ajuns la el, în SUA, și părinții au mers acolo. Tatăl s-a stins pe pământ american, iar mama s-a întors acasă în urmă cu circa două luni. Bătrâna a fost anunțată despre decesul fiului după ce fratele lui Gheorghe a sunat un prieten din Cartiu.
Daniel Amărăscu și Gheorghe Dijmărescu se știau de copii. L-a vizitat de două ori acasă, la West End, Hartford, Connnecticut, în 2013 și 2014.
”Își amintea fiecare colțișor din sat. Nu a uitat nimic. Avea și o fotografie cu directorul de la <<Tudor>>, Dorin Tașcău. Au fost colegi în școala generală. Nu cred că au mai ținut legătura, dar fotografia o avea. Cu Sabin Cornoiu, de la <<Salvamont>>, ținea legătura”, ne-a spus Amărăscu