reporter special : Crina Moldovan
Laleaua pestriță, pe numele ei științific fritillaria meleagris, este o plantă din familia liliaceelor care are mai multe culori și fiecare petală „pătată”.
Culorile lalelei pestrițe variază de la alb, mov, roșu închis, roz și lila, iar unele flori pot avea chiar, o combinație între aceste culori. O plantă delicată, care poate ajunge până la 20 de centimetri înălține.
Laleaua pestriță se mai numește și floare de șah și este protejată prin lege, fiind o plantă pe cale de dispariție. Ea înflorește o singură dată pe an, primăvara, în lunile aprilie-mai și stă deschisă până la două săptămâni. Laleaua pestriță provine din Europa și vestul Asiei.
I se mai spune bibilica, din cauza modelului său care se poate găsi și pe ouăle de bibilică. Fiecare petală este împărțită în mici cadrane colorate. Pe o tulpină se află cel mult două flori, care stau ca un clopoțel, cu petalele spre pământ. Deși este o plantă extrem de frumoasă și rară, mirosul ei nu este deloc plăcut, ci dimpotrivă. Laleaua pestriță are nevoie de un loc ferit, sălbatic, cu multă lumină și apă din belșug.
Pădurea din Şesul Orheiului, județul Bistrița-Năsăud este zilele acestea destinaţia preferată a iubitorilor naturii care au ocazia să admire aici una dintre cele mai rare flori, laleaua pestriţă sau floarea de şah. Frumoasa plantă ce creşte sub coroanele stejarilor seculari, poate fi admirată cel mult zece zile.
foto credit Albert Gavrilă