8 martie este ziua în care celebrăm femeile, peste tot în lume, dar și progresul făcut de acestea pentru a ajunge în punctul în care se află azi.
Ziua de 8 martie serbează curajul femeilor și puterea acestora. Marchează determinarea femeilor din trecut pentru a lupta pentru egalitatea și pace.
Când a fost sărbătorită prima dată Ziua Femei
Prima Zi Internațională a Femeii a fost sărbătorită pe 28 februarie 1909, în amintirea celor 15.000 de femei care au protestat în New York pentru un program de lucru mai scurt și un salariu mai bun, conform ONU.
În plus, femeile cereau pe 28 februarie 1908 și dreptul de a vota.
Istoricul zilei de 8 martie, Ziua Femeii
În 1910, Internaționala Socialistă a participat la o întâlnire în Danemarca, pentru a stabili oficial când se sărbătorește ziua femeii.
În 1911, numeroase țări europene au început să sărbătorească femeia. La fel se întâmpla și în SUA. Ziua aleasă pe atunci era 19 martie și comemora revoluția din 1848, „Commune de Paris” – pe lângă dreptul de vot pentru femei, mai erau solicitate dreptul la o funcție de conducere în instituțiile statului, dreptul la muncă, dreptul la pregătire vocațională și eliminarea discriminării în cadrul muncii.
În 1913, Ziua Internațională a Femeii devenise un mecanism de protest împotriva Primului Război Mondial. Femeile din Rusia au stabilit că Ziua Femeii se sărbătorește în ultima duminică a lunii februarie. În Europa, Ziua Femeii se sărbătorea pe 8 martie.
În 1915, femeile declarau că au avut parte de război destulă vreme, așadar au pornit din nou un protest împotriva Primului Război Mondial, doar că de data aceasta la Haga, pe 15 aprilie. Au protestat 1.300 de femei din 12 țări.
1917 a însemnat pentru rusoaice un nou an în care să-și manifeste nemulțumirile. De data aceasta, tema protestului era „Pâine și pace”. Protestul a avut loc în ultima zi de duminică din februarie, adică pe 8 martie, conform calendarului gregorian.
Patru zile mai tîrziu, Țarul de atunci a abdicat, iar Guvernul provizioriu a stabilit că femeile au dreptul să voteze.
Odată cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ziua de 8 martie a început să fie sărbătorită în mai multe țări. ONU a început să celebreze ziua de 8 martie în 1975, sub titlul de Ziua Femeii. Doi ani mai târziu, ONU adopta o rezoluție prin care Ziua Femeii era sărbătorită pe data de 8 martie peste tot în lume.
Ce semnifică ziua de 8 martie, Ziua Femeii
În 1977, Adunarea Generală ONU proclama, printr-o rezoluție, Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pacea Internațională.
8 martie înseamnă, deci, mai mult decât un buchet de flori și o cutie cu bomboane de ciocolată. 8 martie însemană curaj, determinare, egalitate de gen și lupta continuă a femeilor din istorie pentru drepturile lor.
Femeile și-au dorit să lucreze, să voteze și să fie plătite egal cu bărbații. Și nu s-au oprit din lupta lor. Au ieșit pe străzi, au fost vocale, s-au făcut auzite și s-au arătat altfel de cum le-a prezentat istoria: au fost curajoase și determinate. Au spus că pot. Au reușit.
Atunci când sărbătorim femeia pe 8 martie, sărbătorim sacrificiul femeilor care au vrut să fie mai mult decât ceea ce se stabilise pentru ele.