Ziua mondială a Mediului a fost instituită la 5 iunie de Asambleea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei „Ecologia Umană” de la Stocholm şi reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP).
Această zi se sărbătoreşte pe 5 iunie a fiecărui an în mai bine de 100 de ţări şi constituie un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizaţiile non-guvernamentale, întreprinzători, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu.
Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică şi socială, constituind un exemplu activ de colaborare între autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi societatea civilă.
În fiecare ţară, Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită diferit. De exemplu, cetăţenii din Ankara sunt invitaţi la un picnic tradiţional în cadrul căruia fiecare trebuie să planteze cîte un copac. În Egipt, Membrii Institutului de protecţie a mediului împreună cu reprezentanţii Bibliotecii Alexandria organizează întîlniri în aer liber, în cadrul cărora discută subiecte legate de protecţia mediului înconjurător. În Polonia s-e organizează expoziţii de fotografii, în Grecia un Campionat Verde de Tenis, iar în Anglia, toţi angajaţii primesc sfaturi cum sa protejeze mediul, economisind energia acasă şi la serviciu.
Ca urmare a demarării Zilei Mondiale a Mediului, dar şi ca o necesitate de abordare a problematicii mediului în permanentă actualitate, aducem felicitări pe această cale tuturor celor pasionaţi de natură, tuturor celora, care sunt implicaţi în soluţionarea acestui sector important de activitate, tuturor celora, care pledează pentru stoparea sau atenuarea tuturor riscurilor, care ar periclita sănătatea populaţiei şi a factorilor de mediu, tuturor celora, care păstrează natura cît mai puţin agresată de propria activitate, tuturor celora, care se aliniază la cele mai înalte comandamente umane de a conveţui în buna înţelegere cu natura.