Apa este elementul constitutiv al vieții. La 22 martie, în fiecare an, este Ziua Mondială a Apei, o zi dedicată concentrării atenției asupra problemelor legate de apă pe care anumite locuri de pe glob le întâmpină. Instaurată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), scopul Zilei Mondiale a Apei este de a se atrage atenția asupra crizei globale a apei. La 22 martie în fiecare an, oamenii și organizațiile marchează Ziua Mondială a Apei, luând măsuri pentru a aborda criza apei.
Despre Ziua Mondială a Apei 2021
Ziua Mondială a Apei 2021 se va concentra pe tema Valorizarea apei. Această temă se va extinde dincolo de problemele de stabilire a prețurilor pentru a include valoarea de mediu, socială și culturală pe care oamenii o acordă apei.
Cronologie:
- 1992- Ziua Mondială a Apei a fost propusă. Conceptul de Ziua Mondială a Apei este propus Organizației Națiunilor Unite;
- 1993- Prima Zi Mondială a Apei a avut loc. Ziua Mondială a Apei este organizată pentru prima dată;
- 2005- Decada Apa pentru Viață. A fost lansată – Decada Apa pentru Viață, aceasta avea ca scop punerea unui accent pe gradul ridicat al participării femeilor și a programului ONU privind apa;
- 2020- Apa și Schimbările Climatice. Tema Zilei Mondiale a Apei a fost Apa și Schimbările Climatice și modul în care cele două sunt în strânsă legătură.
De ce este importantă Ziua Mondială a Apei?
Afectează milioane de oameni: Se estimează că 780 de milioane de oameni trăiesc fără apă potabilă accesibilă și curată. Consumul de apă contaminată poate duce la o serie de boli care pun viața în pericol.
Poluarea apei afectează viața sălbatică: Nu numai oamenii necesită acces la apă curată. În fiecare an, nenumărate animale mor ca urmare a poluării apei. Poluarea poate apărea în mai multe moduri, de la gunoi fizic la scurgeri de substanțe chimice, ceea ce face ca apa să devină toxică pentru animalele care depind de ea fie pentru băut, fie ca habitat.
Apa se referă la multe alte probleme de mediu: Ziua Mondială a Apei are o temă anuală, cum ar fi Natura pentru Apă, care a fost dedicată găsirii soluțiilor naturale la crizele noastre actuale de apă. Multe dintre problemele de mediu cu care ne confruntăm sunt conectate între ele, de exemplu schimbările climatice și degradarea ecosistemului sunt în strânsă legătură sau uneori cauze directe, ale poluării apei, inundațiilor și secetelor.
Cum să sărbătorim Ziua Mondială a Apei?
1. Curățați sursa locală de apă: Împreună cu familia și prietenii, formează propriul echipaj de curățare a apei din localitate sau cartier. Acest lucru poate părea un pas mic și nesemnificativ, dar gunoiul și mizeria sunt foarte periculoase pentru viața sălbatică. De asemenea, râurile și pârâiele mici din apropiere probabil sunt conectate la alte surse de apă.
2. Încercați să reduceți consumul de apă: S-ar putea să nu pară că folosești multă apă în viața ta de zi cu zi, dar ai fi surprins de câtă apă este nevoie pentru a îndeplini sarcinile casnice. Dușul mediu folosește aproximativ 64 de litri de apă.
3. Organizați un eveniment pentru a crește gradul de conștientizare: Pentru a avea un impact imens și imediat, puteți organiza un eveniment caritabil. Peste tot în lume, comunitățile organizează astfel de evenimente pentru Ziua Mondială a Apei. O simplă oră de prezentări și activități cu elevii în sala de clasă, de Ziua Mondială a Apei, poate aduce numeroase beneficii pe termen lung!
foto copertă: Darius Cîrmaci