Echinoctiul de primavara in 2022 are loc astăzi la ora 17:33, ora României. Este momentul care marcheaza sosirea primaverii astronomice in emisfera nordica, in timp ce in emisfera sudica incepe toamna astronomica. Este, de asemenea, data la care se spune ca „ziua este egala cu noaptea”, adica orele de lumina sunt egale cu cele de intuneric.
Dupa echinoctiul de primavara, durata zilei (luminata de soare) va continua sa creasca, iar cea a noptii sa scada, pana la data de 21 iunie, cand se va incheia primavara astronomica, odata cu solstitiul de vara.
In regiunile polare din emisfera nordica, incepe lunga zi polara, iar in cea sudica incepe noaptea polara, care vor dura, fiecare, cate 6 luni.
De la un an la altul, echinoctiul de primavara nu are insa loc la aceeasi data, intrucat anul calendaristic nu este egal cu anul tropic.
Conform traditiei crestine, Pastele este sarbatorit intotdeauna in prima duminica dupa Luna Plina de dupa echinoctiu.
Ce inseamna echinoctiul de primavara
Miscarea aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, determinata de miscarea reala a Pamantului pe orbita sa, genereaza pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor si noptilor la diferite perioade ale anului, datorita pozitiei aproximativ fixe in spatiu a axei de rotatie a Pamantului, precum si a inclinarii sale fata de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cereasca, Soarele parcurge in decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marcheaza de fapt planul orbitei Pamantului), care face cu Ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′
Echinoctiul reprezinta momentul in care Soarele, in miscarea sa anuala, trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. Cele doua puncte de pe ecliptica, in care se afla Soarele in momentul echinoctiului, se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal si, respectiv, punctul autumnal. Astfel, exista doua fenomene: echinoctiul de primavara si echinoctiul de toamna.