Nico de Transilvania, o artistă plecată în Anglia în urmă cu 21 de ani, a reușit ce n-au reușit mulți români rămași în țară: a plantat 15.000 de copaci în Munții Făgăraș. Cum? Prin muzică – toate fondurile rezultate din vânzarea ultimului său album, “Be One”, au fost direcționate pentru acest proiect – și printr-o campanie de strângere de fonduri pornită in Marea Britanie, acolo unde locuiește.
Nicoleta Cărpineanu, originară din Zalău, trăiește în Anglia de 21 de ani. A fost adoptată de Brighton, unde și-a început călătoria artistică și unde a învățat să mixeze pe muzică românească, modalitatea artistei de a menține legătura cu țara în care s-a născut.
Îmbinarea talentului său artistic cu dorința arzătoare de a face bine pentru natura și pământul care au crescut-o a apărut firesc. În primăvară, printr-un proiect-pilot, a reușit să planteze 100 de stejari în satul Cobor, pe Colinele Transilvaniei. Banii proveneau din donațiile primite pentru albumul Be One, și el “produs” pe meleaguri românești si englezesti.
Dar proiectul ei nu s-a oprit aici. Nicoleta Cărpineanu a lansat ONG-ul “Forests Without Frontiers” – un apel ce a prins mult mai bine la străini decât în rândul românilor. Cu o cauză convingătoare, de a readuce la viață pădurile virgine din Transilvania, și cu talentul ei, Nico a reușit să strângă, prin ONG destule fonduri cât să planteze 15.000 de arbori. Acestia au fost plantați în apropierea Lacului Vidraru. Și asta nu e tot: printr-un parteneriat de lungă durată încheiat cu Fundația Conservation Carpathia, care a pus la dispoziție 3 hectare de teren, au angajat oameni care locuiesc în localitățile din Munții Făgăraș. Puieții vor fi introduși într-o arie naturală de protecție a pădurilor, Natura 2000, înlocuiți dacă este cazul și îngrijiți până la maturitate.
“Mi-am dat seama de faptul că prezervarea mediului este legată intrinsec de protejarea tradițiilor, instrumentelor și folclorului. Dacă pierdem pădurile, pierdem și comunitățile de acolo, se risipește cultura lor populară. Atât pădurile, cât și tradițiile au nevoie de protecția noastră, a tuturor”, spune Nicoleta Cărpineanu.
“Este o inițiativă fantastică de a combina natura, conservarea, artele și comunitățile locale. Suntem încântați să lucrăm împreună pe această temă, avem obiective asemănătoare și terenuri pentru a sprijini dezvoltarea proiectului”. – Christoph Promberger, Director Executiv, Fundatia Conservation Carpathia.
Planurile româncei nu se opresc aici: în următorii 5 ani, artista dorește să planteze un milion de copaci în zonele defrișate din România.
În paralel, toate fondurile ce provin din vânzarea albumului “Be One” vor fi folosite pentru aceeași cauză
Povestea albumului “Be One” (https://www.youtube.com/watch?v=hjdh4YhHWuY ) a început în Transilvania, unde s-a întâlnit cu mai mulți cântăreți autentici din satele de aici. A decis să se întoarcă, și așa a înregistrat 20 de muzicieni din țară.
”Ideea a fost de a face folclorul românesc, instrumentele și versurile mult mai cunoscute în lume și mai accesibile pieței internaționale. Eu fiind DJ de muzică globală electronică, am vrut să am mai multe piese cu elemente de acasă pe care să le mixez sau să le includ în show-ul meu. Această inspirație a venit din călătoriile mele în lumea întreagă ca DJ, de unde am colecționat muzică de dans cu elemente tradiționale specifice locului. Eu mixez Global Electronic Beats, pe vremuri mixam Balkan Beats, dar acum îmi place să includ elemente din lumea întreagă. Mă consider o persoana globală, cu rădăcini în România”, spune artista conform bizbrasov.