În an la data de 14 iunie lumea intreaga celebreaza Ziua Mondiala a Donatorului de Sange.
Spitalul Euromaterna sprijina aceasta initiativa si indeamna cat mai multi constanteni sa doneze sange. Toti cei care doresc sa doneze sange se pot adresa Centrului de Transfuzii din Constanta, din Str. N. Iorga nr. 85, telefon 0341 170931.
Prima transfuzie de sange la om a fost efectuata cu sange de oaie, in anul 1667, de catre Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav.
Totusi, din aceasta prima si nereusita incercare, medicina a avut de profitat, ajungandu-se la observatia fundamentala ca omul nu poate primi sange decat de la un seaman al sau.
De atunci si pana la inceputul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sange, de la omul sanatos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile.
Insuccesele au fost explicate de-abia in anul 1900, cand medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar dupa un an, si pe cea de-a patra-grupa AB.
Dupa aceasta data, tinandu-se cont de compatibilitatea grupelor, numarul accidentelor post-transfuzionale s-a redus considerabil, dar nu total.
Abia dupa 1939, cand Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sange a devenit o masura terapeutica fundamentata stiintific si de mare eficacitate.
Asadar, donati sange! Donand sange puteti salva vieti!
Din cantitatea de sange donata o singura data se pot extrage elementele care pot salva vietile a trei pacienti.
Donarea de sange este sigura si usoara.
Nu se pot contracta SIDA sau alte boli infectioase in timpul donarii.
Se utilizeaza un ac steril si de unica folosinta pentru fiecare donare.
Donati sange si veti putea salva pe cineva!
Sursa : euromaterna