Valentine’s Day sau Ziua Indragostitilor poarta denumirea salvatorului indragostitilor, Sfantul Valentin. Legenda Sfântului Valentin. Potrivit unei legende, acesta ar fi oficiat casatorii in secret, în vremea împăratului Claudius al II-lea, care a interzis oficierea legăturilor cuplurilor pentru a-i putea recruta pe bărbați in serviciile militare.
Bucurându-se de mare audienţă atât în Statele Unite ale Americii, cât şi în majoritatea statelor europene, Ziua îndrăgostiţilor sau Sfântul Valentin este celebrată la 14 februarie, de îndrăgostiţi din toată lumea. Nu se cunoaşte cum a evoluat obiceiul în timp, dar tradiţia modernă a apărut în special în Statele Unite, când americanii au început trimiterea de “valentine” scrise de mână pe la începutul anului 1700.
În 1840, Esther A. Howland a început comercializarea primelor felicitări realizate în masă, una din acestea aflându-se expusă la British Museum. Potrivit Greeting Card Association, de Ziua Îndrăgostiţilor se trimit în jur de un miliard de felicitări. De la primele “valentine” scrise de mână, în prezent spectrul cadourilor sau surprizelor dăruite de cei care sărbătoresc această zi este mult mai larg, plecând de la felicitările electronice, ciocolata fină în formă de inimioare sau cupidoni şi buchete multicolore de flori, până la cadouri extravagante sau vacanţe scumpe.
Unii îndrăgostiţi aleg modul clasic de a petrece această zi, invitându-şi partenerul la un restaurant select, iar alţii, mai îndrăzneţi, aleg ceva cu totul inedit, cum ar fi un exerciţiu de călărie, o plimbare cu balonul, o excursie la schi, o vizită la sala de bowling sau la patinoar. Există foarte multe controverse asupra realului Sfânt Valentin, de la care a pornit această sărbătoare a îndrăgostiţilor. Cel mai vechi Valentin se pare că a fost un teolog de origine egipteană, învăţăturile acestuia fiind combătute de Tertulian şi Sf. Irineu. Un al doilea Valentin a fost tot un preot, devenit episcop de Terni. El a fost martirizat în 180 d.Hr., în perioada persecuţiilor împăratului Aurelian. Moaştele sale sunt venerate şi astăzi la Biserica Sf. Valentin din Terni.
Un alt preot creştin, pe nume Valentin, a trăit în timpul împăratului roman Claudius al II-lea, care l-a întemniţat şi a murit ca martir, în închisoare. Diverse legende, apărute în evul mediu în Anglia şi Franţa, îl aduc în prim plan pe acest preot şi îi dau titulatura de “sfântul patron al îndrăgostiţilor”. Pe lângă toate acestea, alegerea lui ca “sfânt al îndrăgostiţilor” vine, probabil, din asocierea cu sărbătoarea păgână a Lupercaliei – un festival al fertilităţii, pe care romanii îl celebrau la 15 februarie.
Într-una dintre ele, Valentin ar fi fost un martir roman, care în timpul împăratului Claudiu al II-lea ar fi ajutat creştinii şi tinerii care doreau să se căsătorească în ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte şi spânzurat la 14 februarie 270. Se spune că împăratul Claudiu era convins că bărbaţii nu vor să se înroleze în armată datorită logodnicelor şi soţiilor, de aceea a interzis căsătoriile.